Image Map
Grupul de Acțiune Locală COLINELE PRAHOVEI – Sediu : sat Floreşti, comuna Floreşti, str.Principală, nr.604A, cod postal 107255, judeţul  Prahova; Telefon / fax 0244.362.145, www.colineleprahovei.ro, E-mail office@colineleprahovei.ro

COMUNA BĂNEȘTI

          Comuna Băneşti este formată din doua sate: Băneşti şi Urleta având o suprafaţă totala de 21,56 ha şi o populaţie de 5733 locuitori, adică o densitate de 265,91 loc./km2.

         Comuna este situată la confluenţa râului Doftana cu raul Prahova, la aproximativ 30 km nord-vest de Ploiești si 3 km sud-est de Câmpina.

       Localitatea Băneşti este traversată de șoseaua națională DN1, care leagă Ploieștiul de Brașov. În Bănești mai există o altă cale de acces rutieră de mare importanţă pentru localitate şi anume șoseaua județeană DJ100D, care trece prin Urleta și duce spre Plopeni.

           Comuna este cunoscută datorită lui Aurel Vlaicu, care în încercarea sa de a trece Carpații cu avionul Vlaicu 2 și-a găsit sfârșitul în comuna Bănești pe 13 septembrie 1913. Astăzi, în locul în care acesta s-a prabuşit, de-a lungul șoselei DN1, s-a ridicat un monument care are în vârf o acvilă cu aripile deschise, îndreptate spre Carpați, în amintirea sa şi a tragicului accident. La comemorarea a 100 de ani de la acest eveniment monumentul a fost renovat, urmând ca în spatele acestuia să se construiască un muzeu al aviaţiei.

         La Urleta s-a înfiinţat Aerodromul Băneşti, care, în 2013 a fost gazda primului Raliu Aerian din România.

      Datorită climei predominant temperat-continentală, cu climat continental de tranziţie, specific zonei subcarpatice având o temperatură medie anuală de 9,50 C şi o umiditate relativă a aerului înregistrează o medie anuală de 76%, cu un maximum de 85% în intervalul decembrie-ianuarie şi un minimum de 65% în august, majoritatea locuitorilor satului Urleta cresc cireşi.

     Pentru locuitorii acestui sat Cireşul a devenit un simbol, iar în acest sens primăria organizează în fiecare an un Festival al Cireşelor, care are loc în luna iunie. Acest festival a ajuns la cea de-a 9-a ediţie, devenind din ce în ce mai cunoscut la nivel judeţean.

În satul Urleta se află Biserica de lemn “Sf.Voievozi”, monument de categoria A, situat pe str.Principală, nr.160. Aceasta datează din anul 1760 şi a fost extinsă în jurul anului 1844.

        Datorită amplasării comunei în zona de transit de la Bucureşti către Valea Prahovei , zonă recunoscută pentru frumuseţea şi activităţile recreaţionale specific, în comuna Băneşti există structură de primire turistică precum:

Casa Augsburg, Băneşti

Este amplasată într-o zonă pitorească de deal, cu un climat moderat, cu cele mai multe zile însorite din an şi aerul încărcat de ozon şi ioni negativi mai exact în comuna Băneşti (înainte de Câmpina) din DN1 se face dreapta.

Restaurant Casa Augsburg dispune de două saloane: un salon de nefumători cu o capacitate de 27 de locuri şi unul pentru fumători cu o capacitate de 36 de locuri.

Pensiunea Agatha Christie

         Pensiunea (hotel) Agatha Christie este amplasată într-o zonă pitorească de deal, ( la doar 16 km de Ploieşti si 82 de km de Bucureşti) cu un climat moderat, fiind un refugiu minunat în mijlocul naturii. Hotel-ul de 3 stele reprezintă una din cele mai mari investiţii de acest gen din zonă. Pensiunea Agatha Christie, situată pe un deal pitoresc din Băneşti, este inconjurată de o pădure superbă şi oferă camere frumos decorate cu mobilier din fier forjat. Unitatea de cazare dispune de 6 camere duble şi 3 apartamente (4 locuri), sală pentru organizare evenimente capacitate max. 40 persoane, terasă aferentă exterioară acoperită.